Lecsót a keceléből fesztivál

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat
2003-tól Nagyné dr.Szabó Judit jegyző asszony ötlete alapján minden évben augusztus első hétvégéjén kerül megrendezésre a "Lecsót a keceléből" elnevezésű hagyományőrző fesztivál. A fesztivált igazi társadalmi összefogással, több száz segítővel rendezzük meg minden évben egyre sikeresebben. A fesztivál vendégkönyve szerint nem csak a közeli településekről, hanem az ország minden tájáról, sőt még külföldről is ellátogatnak hozzánk.

Sokan megkérdezik: mit jelent a fesztivál neve? A kecele a helyi népviselet része. Ebbe a köténybe gyűjtötték őseink a lecsóhoz szükséges kellékeket a kertben. A kecelét és a népviselet további darabjait is megtekinthetik itt.

A fesztivál első napján a mezőgazdaságé és a hagyományőrzésé a főszerep. A fesztivál jeles eseménye - a nevét is adó - lecsófőző verseny. Közel 50 bográcsban készül minden évben a finomabbnál finomabb lecsó, amit a fesztivál vendégei is megkóstolhatnak. 2007--től nemzetközi főzőszakácsok bemutatójára is sor kerül. Így a rendezvény résztvevői megkóstolhatták a belga, a francia, a szlovák, a szír, a kongói "lecsót" is.

A fesztivál másik fontos eleme a hagyományőrzés. Nagy sikerrel került bemutatásra a Zsámboki lakodalmas, a múzeumtól a Művelődési Házig több száz vendég táncolt a népviseletbe öltözött Népi Együttes tagjaival a lakodalmas menetben. Bemutatásra kerültek a népi kismesterségek, csiga tészta készítés, szövés, fonás, kenyér és lángos sütés búbos kemencében, hímzés, korongozás. Népi kismesterségek vására is zajlott a fesztivál helyszínén. A paprika termelő települések hagyományőrző csoportjai is felléptek, így a kalocsai, keceli, szentmártonkátai, boldogi, bagi népi együttesek műsorát is megtekinthette a több ezer vendég. 2005-ben a fesztivál keretein belül került sor a Galgamente és Környéke óvodásainak V. néptánc találkozójára és bemutatójára. 2009-ben a Franciaországból, Orelle-ből érkezett Traina Patin Néptáncegyüttes is vendégszerepelt és együttműködési megállapodást kötött a Zsámboki Népiegyüttessel.

A hagyományőrzés mellett különösen fontos a község lakóinak gazdasági jólétét -tápláló- mezőgazdasági, ezen belül kertészeti tevékenységhez tartozó szakmai rendezvények megszervezése. Több neves mezőgazdasági szakember tartott előadást a rendezvényen. Volt mezőgazdasági gépbemutató, paprika kiállítás, legnagyobb paprika verseny.

 

2004-ben a község amatőr teátristái Móricz Zsigmond Sári bíró című vígjátékát, 2005-ben Kocsonya Mihály házassága című mutatták be nagy sikerrel és 2006-ban Illyés Gyula Tűvé tevők darabja volt látható. 2006-ban mutatkoztak be az ifjú helyi tehetségek is, az általános iskolásokból álló Kenderike Színjátszó csoport adta elő a Tíz királyfi és a kiskondás címő darabját. 2009-ben Nóti Károly: Madame Sabine elrablása című darabját állították színpadra.

 

A legkisebbeknek is szórakoztató programok kerültek megrendezésre. Volt bálalabirintus, tűzoltó bemutató, meseelőadás, gólyalábas komédiás előadás, óriás csúszda és ugráló, kézműves foglalkozások, lovagolási és mini quad motorozási lehetőség. Paprika Jancsi csúzlizdájában célba lőhettek.

Rendszeresen fellépnek községünk tehetséges mazsorettjei is.

A rendezvény második napján szórakoztató programok kerültek megrendezésre. Volt mazsorett bemutató, kutya szépség verseny, fesztivál legerősebb embere vetélkedő, operett és nóta előadás, rendőrségi kutya- és kommandós bemutató, veterán és tuning autó kiállítás. Több könnyűzenei együttes is fellépett a fesztiválon.

 • 2003-ban a Groovehouse,
 • 2004-ben az United,
 • 2005-ben fellépett Fenyő Miklós, az Új Bojtorján együttes, a Crystal és Balázs Fecó,
 • 2006-ban Maróth Viki és a Nova Kultúrzenekar, a Fiesta valamint Tóth Vera lépett fel.
 • 2007-ben itt volt Hevesi Tamás, Eszményi Viktória és Heilig Gábor, az Apostol és az Irigy Hónaljmirigy is
 • 2008-ban Bozsó József és Teremi Trixi operett előadására került sor, fellépett Horváth Charlie és egy fantasztikus élő Republic koncertre került sor.
 • 2009-ben a Bojtorján együttes, Kapalács József akusztikus műsora és Vikidál Gyula volt látható.
 • 2013-ban az Irigy Hónaljmirigy és Kaczor Feri
 • 2014-ben Csocsesz, Marót Viki és az Apostol
 • 2015-ben Kocsis Tibor és a Bergendy Szalonzenekar
 • 2016-ban a Dívák: Détár Enikő, Fésűs Nelli, Ladinek Judit és a Children of Distance
Lehetőség volt íjjal lőni, jurta állítást és jurtát megtekinteni, póni fogaton kocsikázni és nosztalgia vonaton, omnibuszon körbejárni a község főbb utcáit. Volt solymász, rendőrségi kutya, tűzoltó bemutató is. Fekete László is bemutatót tartott. 2009-ben a fesztivál keretén belül rendezték meg a Pitbull Team K3 gálát is.

 

Kérjük látogasson el Ön is fesztiválunkba!