Mondák, dalok útja

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat
Mondák dalok útja
A 13 állomásból álló „Mondák, dalok útja” tematikus útvonalon a község történeti emlékeit, dalait, nevezetességeit mutatják be a tájékoztató táblák.

A település központjában található állomáson a községről készült térkép látható.
A térképen megtekinthetők a község nevezetességei,intézményei, illetve képek láthatók a falu életéből

 

 

 

A település határában bronzkori földvár állott. A földvár történetéről és a község mellett húzódó Csörsz árokról olvashatunk és tekinthetünk meg régészeti emlékeket.

 

 

 

 

A településen 3 kastély állt. A felső kastély, a Beniczky-Schell kastély, leghíresebb lakói Beniczky Ferenc és Bajza Lenke. Bajza Lenke a 19. század neves írónője volt. Nevét viseli a helyi Általános Iskola.

 

 

 

Az alsó kastély volt a harmadik a községben. Mára a kastélyból és a hozzá tartozó parkból csak egy kőhíd maradt meg az utókornak.

 

 

 

 

A község központjában a szoborkertben található az 1848-as emlékmű. A szoborkert mellett a Bajza Lenke Általános Iskola és a Kacó Napközi Otthonos Óvoda. A két intézmény történetét is megismerhetjük.

 

 

 

A Bajza Lenke Általános Iskola és a Polgármesteri Hivatal között a község védőszentjéről elnevezett Szent Erzsébet Park látható.A parkban található a Szent Háromság szobor és a Millenniumi Emlékmű. A tér déli részén látható az 1926-ban felavatott Községháza.

 

 

 

A falu egyik leghíresebb építménye az 1752 és 1754 között épített barokk templom. Freskóit Bergl János osztrák festő készítette. A plébániát 1777-ben építették és azóta is megőrizte eredeti formáját. A templom rokokó főoltárát Szent Erzsébet tiszteletére emelték.
1842 óta áll a templom kertjében a műemlék Nepomuki Szent János szobra.
Itt található a Beniczky család sírkertje is.

 

 

A tájház a falusi népi élet emlékeit gyűjtötte össze. 1982. óta áll jelenlegi helyén. Zsámbok leggazdagabb emberének házában került kiállításra a község tárgyi emlékanyaga. Alapítójáról a tájházat Lapu Istvánné Tájháznak nevezték el. Itt kerül megrendezésre Zsámboki Lakodalmas is.

 

 

 

A településnek korábban két temetője volt, külön a katolikusoknak és a zsidóknak. A jelenlegi temető a korabeli zsidó temető helyén áll. 1902-től bővítették ki. A közelmúltban történt meg a temető felújítása.

 

 

 

község határában a török időktől fogva állt egy vízimalom. Ennek történetét mutatja be ez az állomás. Ezen a területen jelenleg Szabadidő és Egészségpark, játszótér várja a látogatókat.