Nevezetességek, látnivalók

1848-as emlékmű

A szoborkertet a Bajza Lenke Általános Iskola és a Kacó Napközi Otthonos Óvoda veszi körül. A község központjában áll a Szoborkert. Itt találhatjuk az 1848-as emlékművet, melyre minden évben a község lakói nevében az Önkormányzat, és község intézményi a megemlékezés virágait helyezik el a szabadságra emlékezve. Az 1848-49-es szabadságharc emlékére állított kőoszlop, 1913 óta idézi fel minden erre járóban a turai-zsámboki csata emlékét.

Biogazdaság

László utcában egy valódi ökogazdaságot látogathatunk meg. A farmon zöldségeket és szántóföldi növényeket termesztenek, állatokat tartanak és lóvontatású munkákat is végeznek. A gazdaság együttműködik a Nyitott Kert Alapítvánnyal, s célja az évszakokhoz alkalmazkodó ökogazdálkodás, valamint a termelők és a fogyasztók közvetlen kapcsolatának megteremtése.

Galambtenyésztés

A zsámboki Postagalambsport Egyesület tenyésztéssel és versenyeztetéssel foglalkozik, célja, hogy minél kitartóbb és gyorsabb egyedeket neveljen. Egy-egy verseny során 150-750 km-t repülnek a galambok, s az évi 12 verseny alatt összesen kb. 5-6 ezer km-t tesznek meg. A díjnyertes galambok és az elnyert serlegek megtekinthetők a tenyésztőknél.

Szent Erzsébet park

A faluközpontban található a Szent Erzsébet Park, a Lapu Istvánné Tájházzal és a Szent Erzsébet tiszteletére felszentelt Római Katolikus Templommal szemben. A parkban látható a kalandos történetű Szentháromság szobor, amely kétszer épült meg. Az elsőt egy szélvihar döntötte le az 1820-as években és újraépítésére 1827-ben került sor, Bencizky Flórián felajánlásából.

Oldalak