Szent Erzsébet park

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat
A faluközpontban található a Szent Erzsébet Park, a Lapu Istvánné Tájházzal és a Szent Erzsébet tiszteletére felszentelt Római Katolikus Templommal szemben. A parkban látható a kalandos történetű Szentháromság szobor, amely kétszer épült meg. Az elsőt egy szélvihar döntötte le az 1820-as években és újraépítésére 1827-ben került sor, Bencizky Flórián felajánlásából.
A magyar állam 1000 éves fennállására emlékeztet a Milleniumi emlékmű.
A régmúlt időkben a parkban presszó, vegyeskereskedés, trafik és szikvíz is üzemelt. A park növényeit Molnár Ferenc kertész telepítette
Továbbhaladva Tóalmás irányában a baloldalon láthatjuk a községházát, amelyet 1926 áprilisában avattak föl. Falán emléktáblát láthatunk, mely országos jelentőségű eseményre emlékeztet mindenkit. 1986-ban, az országban elsőként helyi népszavazáson dönthettek a zsámbokiak arról, hogy visszaállítsák közigazgatási önállóságukat. A lakosok 98%-a szavazott, ebből 1644-en mellette, 76-an ellene. Ezzel a példaértékű összefogással Zsámbok visszanyerte önállóságát, s példát mutatott Magyarország számos más településének.