Hírek

Elérhetőségek

Kerti hulladék égetése

Zsámbok Község Önkormányzata rendeletben szabályozza az avar és kerti hulladék égetését a település határain belül. Az avar-és kerti hulladék égetése csak keddi és pénteki napokon lehetséges az ingatlan udvarán vagy kertjében. Közterületen nem szabad égetést végezni.

Vasárnap és ünnepnapokon továbbá az közintézmények 100 méteres körzetében szigorúan tilos az égetés .

A kerti hulladék kizárólag szélcsendes időben, személyes felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával égethető el. Hatóság által elrendelt tűzgyújtási tilalom esetén sem lehetséges az avar égetése.

Az égetendő avart és a kerti hulladékot előzetesen ki kell szárítani, s az eltüzelése is csak folyamatosan, kis adagokban történhet. Csak száraz avar eltüzelését engedélyezi az önkormányzat rendelete. Továbbá az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más anyagot, így például műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, gyógyszermaradványt, vagy egyéb veszélyes hulladékot.

A szabályokat megszegőkkel szemben az önkormányzat 50.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírságot szabhat ki.

A nyári időszakban a jelenlegi forró napokon a tűzgyújtás még veszélyesebb, a tűz különös figyelmet igényel. Ebben az időszakban a füst nehezen elviselhető, hiszen a meleg miatt sokan szeretnének szellőztetni, a lakást hűteni, melyet a nagyobb füst miatt nem tudnak megtenni. Ezért is kérjük, hogy a meleg időszakban mellőzzék az avar égetését is.

Kérjük továbbá a lakosságot, hogy környezetünk védelme érdekében kerti avart is lehetőleg a legkisebb mértékben égessenek, helyette válasszák a komposztálás lehetőség.