Hírek

Elérhetőségek

ÉRTESÍTŐ TÜDŐSZŰRÉSRE

A TÜDŐSZŰRŐ VIZSGÁLAT az 51/1997 (XII.18) NM. sz. rendelet szerint csak a 40 év felettieknek ajánlott, melyet ingyenesen az alábbi napokon és helyen vehetnek igénybe.

 

A vizsgálat helye:    József Attila Közösségi Színtér, Zsámbok, József A. u. 4.

A vizsgálat időpontjai:

 

2019.04.17. (szerda)                                   08.00 – 18.00 óráig

2019.04.18. (csütörtök)                             08.00 – 18.00 óráig

 

Kérjük, hogy a tüdőszűrő vizsgálaton a saját érdekében jelenjen meg. A vizsgálat alkalmas a tüdőbetegségek időbeni felismerésére. Panasz nélkül is lehet beteg.

 

A 14-18 év közötti gyermekeket INGYENESEN szűri fogják, melyhez felbélyegzett boríték, orvosi beutaló és szülői beleegyező nyilatkozat szükséges. A leletet a törökbálinti Tüdőgyógyintézettől fogják megkapni.

 

A 18-40 év közötti lakosok szűrése díjköteles (1.700 Ft), melyhez felbélyegzett boríték szükséges. A leletet 3 héten belül a törökbálinti Tüdőgyógyintézettől fogják megkapni.

 

Fontos tudnivalók!

1. A vizsgálaton lehetőleg munkaidőn kívül szíveskedjen megjelenni!

2. Fekvőbeteg, vagy járóképtelen a háziorvossal távolmaradását szíveskedjen igazoltatni!

3. Aki 1 éven belül volt tüdőszűrésen /pl. más helyen/ kérjük, hogy annak igazolását /személyesen, vagy családtagjai által/ szíveskedjen bemutatni!

4. Személyi igazolványát, TB kártyát, valamint az előző évben kapott tüdőszűrő igazolást szíveskedjen magával hozni!

5. A 40 év felettiek a leletet Gödöllői Tüdőgondozóból tudják kikérni.

 

                                                                                                          Polgármesteri Hivatal

 

TÁJÉKOZTATÓ

a tüdőszűrések rendjéről

 

2014. január elsejétől az alábbiak szerint módosult a tüdőszűrések rendje, finanszírozása, mellyel kapcsolatban a lakosság részére a törökbálinti Tüdőgyógyintézet az alábbi tájékoztatást adja.

 

1. A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről című rendelet 2014. január 1-től – a javuló Tbc előfordulási gyakoriság okán, országosan – már nem a lakosságra, hanem bizonyos rizikó csoportokra vonatkozik a kötelező, ingyenes szűrés. Ezek a következők:

 

 1. hajléktalanok; hajléktalanokkal foglalkozó dolgozók;
 2. utcai szociális munkát végzők; népkonyha foglalkoztatottai;
 3. a közérdekű önkéntes tevékenységet folytatók;
 4. a büntetés-végrehajtási intézetek, rendőrségi fogdák, közösségi szállások dolgozói;
 5. bizonyos egészségügyi dolgozók;
  18 év fölött, az adott foglalatosságot betöltött személyeknek tehát jár az ingyenes szűrővizsgálat, beutaló nélkül.
   
              2. Az 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról című rendelet értelmében, életkorhoz kötötten, minden 40 év feletti személynek joga van évente egyszer tüdőszűrő vizsgálaton részt venni, beutaló nélkül, költségmentesen. Ehhez TAJ-kártyával kell rendelkeznie.
   
              3. A 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről című rendelet szerint a mellkasröntgen vizsgálatot erre a célra igénylő lakosoknak (18-40 év között) 1.700 Ft térítési díjat kell fizetniük, a szűrés helyszínén kapott, a törökbálinti kórház számára szóló csekk befizetésével. A vizsgálat eredményéről három héten belül szakorvosi leletet adunk.
   
  A kötelező tüdőszűrés tehát ma már csak kockázatnak kitett munkakörökben dolgozókra vonatkozik. Azonban az egészségével foglalkozó valamennyi felnőtt lakosnak ajánlott részt venni szűrővizsgálaton a betegségek megelőzése illetve korai stádiumban való felismerése érdekében, hiszen a leggyakoribb tüdőbetegségek, mint COPD, asztma, tüdőrák és tuberkulózis csak korai felismeréssel gyógyíthatók igazán jó eredménnyel. Ráadásul 40 év felett ezek a szűrővizsgálatok még ingyenesek is!
   
   
   
                                                                                                   TÜDŐGYÓGYINTÉZET
                                                                                                                        Törökbálint