Hírek

Elérhetőségek

Helytörténeti kiadványok

Helytörténeti kiadványok

Dr.Tóth József: Zsámbok Krónika
A könyv hitelességgel ismerteti Zsámbok település létrejöttét, történelmét, fejlődését napjainkig. Dr.Tóth József Tanár Úr boldog gyermekéveit a községben töltötte önzetlenül vállalta e több éves kitartó munkát igénylő történelmi mű megírását. A könyv célja, hogy kezdetektől napjainkig bemutassa a község valóságos történetét. Azokról az egyszerű parasztősökről szól a krónika, akiknek nevét ma is viseljük és adjuk tovább unokáinknak Róluk, akik annyi megpróbáltatást éltek át itt az Alföld szélén.
 
Lapu Istvánné: Ahogy én láttam
A könyvet azok részére ajánljuk, akit a régi paraszti élet, az emberi sorsok érdekelnek, amely egy kis falu történelmén, népszokásain, néphagyományain keresztül kel életre. Aki ezt életre kelti, részben saját és családja életén keresztül Lapuné, Margit néni, a sokoldalú népművész, a mi falunk Margit nénije.Margit néni festő, hímző, néptánc hagyományokat oktató, múzeum alapító és mellesleg hat elemivel népi író is, aki írásaival számos pályázat nyertese. E könyve igazolja tehetségét, hisz történelmi hitelességgel eleveníti fel községünk múltját, elvezetve jelenéig.S mind az, amit ezzel más embereknek, a közösségnek nyújt - ez az Ő élete.
 
Rákóczi Margit: Zsámboki hímzések
E munka a zsámboki hímzés változatos motívumvilágát, egyedi jellegzetességeit teszi közkinccsé. A még ma is élő népviseletet és hímzést mutat be a mű.Egy-egy kötényen lévő virágcsíkot vagy csokrot, kendő és zsebkendő sarokmintát ruháink zsebeire, gallérjára, lakást díszítő terítőnkre ráhímezve azt, szebbé tehetjük. Akik szeretik népművészetünket és szívesen viselik a hímzett ruhákat, kiegészítőket, illetve lakásukat és ünnepnapjaikat a zsámboki hímzések mintakincsével kivarrt textíliákkal kívánják meghittebbé tenni azok részére nyújt sok segítséget az azonos méretű rajzokat is tartalmazó mű segítséget.
 
Péterbence Anikó: "Kecele, kacó, zsámboki matyó"
A könyv választ keres arra a jelenségre, hogyan őrizték meg a zsámboki asszonyok a bőszoknyás viseletet a megváltozott életmód és foglalkozási viszonyok között. A könyv kizárólag a női viselettel foglalkozik, hiszen csak a nők őrizték meg a hagyományos ruházatot. A szerző 1985-től kezdve 5 éven át gyűjtötte az adatokat a könyv megjelentetéséhez.
 
Dr.Tóth József:Davaj, davaj
A II.világháborút közvetlenül követő eseményeket bemutató könyv, mely Zsámbok községben és környékén, szélesebb kitekintésben feldolgozza és közreadja.