Hírek

Elérhetőségek

ZSÁMBOKI HAGYOMÁNYŐRZŐ NAP A KEMENCE KÖRÜL

Lapu Istvánné Tájház és Múltját őrző lakóház

2018. május 12. (szombat)10:00-16:00

Zsámbok Község Önkormányzata

 

A Lapu Istvánné Tájház a falu központjában található műemlék épület, mely egy módos parasztgazda háza volt. Láthatjuk itt a régi paraszti élet használati tárgyait, a régi bútorokat, a népviseletet, valamint a zsámboki hímzéseket. A három részből álló lakórész első és hátsó házában (szoba) megcsodálhatjuk a vetett ágyat, a kemencét, a szőtteseket, a pitvarban az agyagedényeket és a festett tányérokat. A gazdasági épület a ház végében található, melynek gazdag gyűjteménye jól tükrözi a paraszti élet mindennapi munkáit. Az udvarban lévő kemencében sült kenyérlángos illata immár 16. éve csalogatja a „Lecsót a Keceléből" Hagyományőrző Fesztivál látogatóit.

 

Ezen a napon a Nagydiófa utca 35. sz alatti „Múltját őrző lakóház” címet viselő parasztház kapuja is nyitva lesz a látogatók előtt. A takaros kis házban látható kemence és a hozzá épített kályha egyedülálló a településen. Szerény berendezése tükrözi, hogy itt valamikor nem a legmódosabb gazda lakott.

Tárlatvezetésre a Zsámboki Asszonykórus tagjai vállalkoztak, akiken a még ma is élő népviseletet is megcsodálhatják az ide látogatók.